Eerste blogbericht

Ik wil de mensen een kijkje geven in mijn “keuken” om op een verantwoorde manier af te kunnen vallen en toch lekker te kunnen eten. Vaak zien mensen door de bomen het bos niet meer. Daarom ga ik uitleggen wat je allemaal moet doen en laten om gewicht te verliezen zonder hongergevoel.

Allereerst rijst de vraag: Hoe komt het toch dat er momenteel zoveel mensen zijn, en daar bedoel ik zowel volwassenen als kinderen, die momenteel kampen met overgewicht. Daarvoor ga ik een hele grote stap terug in de geschiedenis en wel naar de oermens. De oermens had totaal geen last van overgewicht. Zij wisten precies wanneer de voorraden overdadig waren en wanneer er een tekort was aan voedsel. Bovendien waren de oermensen echte jagers en trokken zij, net als nomadenstammen, van het ene gebied naar het ander. Zij waren dus veel in beweging, en zoals je weet kost beweging energie en dat haal je weer uit je voeding. In de periode dat er voldoende voedsel was, aten zij dus veel, maar in de periode van schaarste werd dat teveel er vanzelf weer afgelopen. Je zou het een beetje kunnen vergelijken met beren, die in goede tijden een vetlaag aanleggen om de winterperiode door te kunnen komen, hoewel zij daarbij ook nog een winterslaap houden. Al met al, de oermensen wisten precies wanneer ze veel moesten eten en wanneer er weinig voedsel was en daarom ook afvielen.

Tegenwoordig hoeven de mensen niet meer te jagen en van het ene gebied naar het andere te trekken om aan voedsel te komen. De mensen van tegenwoordig hebben een baan, er wordt geld verdiend en met dat geld kan er voedsel worden gekocht. De mensen zitten veel meer, komen aan en daar begint dus ook het probleem. Ze willen afvallen.

Maar waar de oermens het overtollige lichaamsvet eraf liep, willen de mensen van tegenwoordig snel afvallen en gaan dan diëten. En wat gebeurd er dan, hier komt de oermens weer even om de hoek kijken. Een dieet duurt maar een bepaalde tijd, het lichaam staat op de reserve stand en als iemand klaar is met diëten en weer voeding tot zich neemt, denkt het lichaam: Ha voedsel!! en gaat het voedsel opslaan, omdat het lichaam denkt dat er straks weer een periode van schaarste aan komt. Het lichaam slaat dan weer vet op en voilà het bekende jo-jo effect is geschied. Het is dus de kunst om wat je misschien sinds jaren aan overtollig gewicht hebt ‘opgebouwd’ om dat ook op rustige wijze af te bouwen. Het lichaam heeft tijd nodig om al het overtollige vet kwijt te raken en het voordeel daarvan is dat je geen overtollig huid zult overhouden en geen operaties hoeft te ondergaan om al dat overtollig vel te laten verwijderen. Bovendien is het heel dubbel dat mensen wel een vergoeding krijgen voor een maagverkleining, maar als ze dan zijn afgevallen en van hun overtollige huid af willen, dit niet wordt vergoed. Raar maar waar. Tenzij het de gezondheid schaad en levensbedreigend is. En dat is niet alleen in Nederland zo, maar ook in andere landen. Daarom, de beste remedie om af te vallen is om dit rustig aan te doen, en dan denk ik aan ongeveer 2 kilo per maand!!

Zoals gezegd, ligt het aankomen van gewicht niet alleen aan de manier waarop voedsel wordt genuttigd. Het gaat er ook om, om ieder dag voldoende te bewegen. Even een weetje: Wist je, dat als je iedere dag gewoon zou eten en drinken wat je gewend bent, en daarnaast iedere dag 5 minuten zou touwtje springen, je al afvalt?!. Maar dan wel voluit touwtje springen, totdat je echt gaat zweten.

Nu nog even iets over het aankomen van gewicht. Natuurlijk kan het ook te maken hebben met erfelijkheid, maar het heeft ook alles te maken met ons gedrag. Dat begint eigenlijk al van kleins af aan. Hoe vaak wordt een kind niet met iets lekkers ‘beloont’ als het bijvoorbeeld is gevallen, of niet gehuild heeft bij het halen van een prikje en ga zo maar door. We hebben dus al van kleins af aan geleerd, om gevoelens van verdriet e.d. om te zetten naar iets lekkers. Dat is ook vaak de reden waarom we op latere leeftijd, als we ons niet goed in onze vel voelen, gaan troosteten met alle gevolgen van dien. Om af te vallen hebben we dus ook te maken met gedragsverandering en wel dingen die we hebben aangeleerd, dat om te zetten naar wat anders. Vaak als mensen beginnen met sporten, hebben zij de ervaring, dat als zij zich even niet lekker in je vel voelt zitten, een  stukje hardlopen of wandelingetje heel goed kan werken om in plaats te gaan snaaien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s